2024. július. 15., hétfő - Henrik
Községünk >

Csokonyavisonta története

Somogyvisonta és Erdőcsokonya egyesülésével jött létre 1941-ben.

Utóbbiról először említés egy 1269-ben írott oklevélben esett. Mátyás király adományaként a terület Báthory család tulajdona lett. A török hódoltság alatt a falu elnéptelenedett. A 18. század elejétől a Széchenyi család igyekezett újra életre kelteni a vidéket, aminek hatására a 19. század közepére Erdőcsokonya mezőváros lett.

1942-ben fedezték fel gyógyvizet adó forrásait, amit az 1950-es évek vége óta hasznosítanak.

Nevezetességek

* Csokonyavisontai Gyógy- és Strandfürdő: alkáli-hidrogén-karbonátos, magas jodid, fluorid és metakovasav tartalmú víze 1943-ban olajkutatás során jutott a felszínre. A gyógyvizet savtúltengés, emésztési zavarok, funkcionális epebántalmak, székrekedés, elfajulásos gerincbántalmak, nőgyógyászati idült panaszok, vesebetegségek és mozgásszervi problémák kezelésére ajánlják. 8 medence várja a turistákat. Négy fedett és négy nyitott. Rengeteg a gyógy -és wellness szolgáltatás a strand területén.

* Mellette, Darány felé található Patkó Bandi fája a hatos főút, illetve a vasúti átkelő közelében: 3-400 éves kocsányos tölgy, amelynek törzskerülete mellmagasságban meghaladja a hat és fél métert. 1942 óta védelem alatt áll. Nevét a legendabeli betyárról kapta. Tőle nem messze található a szintén védett Lant Alakú Feketefenyő.

Híres emberek

A település Erdőcsokonya nevű részén született Xántus János természettudós (1825-1894).

Erdőcsokonyán született 1863. szeptember 17-én Nagyatádi Szabó István.